HTML

kopirájt300

Ez a blog egy készülő kiállítás része. Ápril 10-én nyítjük az Open Society Archive-ban, amikor 300 éve lesz, hogy Angliában az első modern szerzői jog törvény hatályba lépett. Magyar nem az anyanyelvem, előre köszönöm a türelmeteket a nyelvi boltásaimmal!

Friss topikok

Linkblog

pár kalozkodás háttér fogalom

2010.03.21. 10:31 Jerzy Celichowski

Nagy Dani kitalálta, hogy jó lenne megmagyrazni pár kalozkodással kapcsolatos fogalmát is mivel nem mindenki jártas ezekben a kérdesekben. Lent pésztelem óket. Jó a választás? Nem kellene ezt a listát valamivel - mivel - bóvíteni? Vagy mésképpen fogalmozni? Kösz a kommenteket!

  • Napster - Az első olyan számítógépes program, aminek a segítségével a digitális zenék letöltése az internetről bárki számára egyszerűvé vált.

  • Sampling - A zene világában a sampling azt jelenti, hogy a zenész felhasznál egy kis részletet egy számból és azt új számok készítéséhez használja fel. A hip-hop zenékben gyakran használt eljárás a kilencvenes évekre az elektromos zenei stílusok egyik bevett eszközévé vált.

  • P2P (Peer-to-peer) - Olyan internetes protokolokat jelent, ahol nincs szükség központi szerverre ahhoz, hogy két számítógép kommunikáljon egymással. A szerzői jog szempontjából az a jelentősége ennek, hogy az ilyen hálózatokon történő illegális letöltéseknek sokkal nehezebb gátat szabni, mivel nem elég egy központi szervert leállítani.

  • Bittorrent - Népszerű p2p alapú protokoll, napjaink informatikai szlengjében a “torrentezés” az illegális letöltések egyik szinonímája lett, annak ellenére, hogy a technológiát legális célokra is használják.

3 komment

Címkék: fogalmák kalozkodás

A bejegyzés trackback címe:

https://kopirajt300.blog.hu/api/trackback/id/tr291856157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tgr 2010.03.23. 12:35:42

A P2P azt jelenti, hogy a számítógépek közvetlenül kommunikálnak egymással (fájlcsere esetén fájlokat/fájldarabokat küldenek egymásnak). Központi szerverre annyiban sok protokollnál (pl. a hagyományos Bittorrentnél) szükség van, hogy az mondja meg a számítógépeknek, hogy milyen címen találják a többi, adott fájlt birtokló gépet. Ezért volt elég a Napster esetében a központi szervert leállítani, pedig az is P2P protokoll volt.

Tgr 2010.03.23. 13:34:14

Talán érdemes még azt is megemlíteni, hogy a Bittorrent a DC++, Napster, Kazaa, eMule stb.stb.-vel szemben eredetileg nem fájlcserélő protokollnak készült, hanem elosztott letöltő protokollnak, aminek az a célja, hogy a letöltés költségeit ne csak a fájlt közzétevő szerver állja (pl. egy linux disztribúció esetén).
süti beállítások módosítása