HTML

kopirájt300

Ez a blog egy készülő kiállítás része. Ápril 10-én nyítjük az Open Society Archive-ban, amikor 300 éve lesz, hogy Angliában az első modern szerzői jog törvény hatályba lépett. Magyar nem az anyanyelvem, előre köszönöm a türelmeteket a nyelvi boltásaimmal!

Friss topikok

Linkblog

Bodó kalózokról a HVGben

2010.02.18. 09:56 Jerzy Celichowski

Orsi küldte nekem linket ehhez az interjúhoz. Pár érdekes részlet:

"HVG: Egy friss, Lakatos Zoltánnal közösen készített kutatásukban nem kevesebbet állítanak, mint hogy az illegális internetes filmletöltéseknek eddig nem tárgyalt társadalmi hasznuk van. A megfigyelt magyar fájlcserélő, más néven torrentoldalakon a forgalom nagyrészt olyan alkotásokból állt, amelyeket nem lehetett megnézni sem a multiplexekben, sem az artmozikban. Ha így is van, ettől a kalózkodás még komoly veszteségeket okoz a forgalmazóknak.

B. B.: A vizsgált két hónapos időszakban a 3600 letöltött filmnek csak 4 százaléka volt olyan, amelyet a moziban is játszottak. Erre a 152 filmre 1 millió 650 ezren váltottak jegyet, és csak 160 ezren töltötték le őket a világhálóról. Azért ez nagyon erősen árnyalja azt a képet, hogy az illegális letöltések fenyegetnék a filmforgalmazás mozis csatornáit! A világhálós kalózkodás ráadásul nem csupán a fizetés kikerülését jelenti: radikálisan megváltoztatta a fogyasztási szokásokat is. Ha mondjuk arra támad igényem, hogy megnézzek egy nívós filmet, hát felmegyek a netre, és letöltöm mondjuk Jim Jarmusch Törvénytől sújtva című klasszikusát."

és

"A világhálós kalózokban is van betyárbecsület, sőt a kiadók iránti tisztelet is. Az egész a közösségi, szakszóval web2-es portálok sajátos működési metódusával magyarázható. Ezek az oldalak ugyanis nemcsak a tartalmat szolgáltatják, mint a tévék vagy a mozik, hanem az erről szóló szubjektív, ezért a reklámoknál jóval hitelesebb információkat is közvetítik, ráadásul a közösség diskurzusának, életének is terepei."

Az a második részlet különösen érdekes. Nagyon szívesen megtudnék többet erről. Ez a betyárbecsület, informális szabályok még egy alternatívát jelentenek a szerzői jog területén.

 

Szólj hozzá!

Címkék: bodó balázs hvg kalózkodás

A bejegyzés trackback címe:

https://kopirajt300.blog.hu/api/trackback/id/tr611768302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása