HTML

kopirájt300

Ez a blog egy készülő kiállítás része. Ápril 10-én nyítjük az Open Society Archive-ban, amikor 300 éve lesz, hogy Angliában az első modern szerzői jog törvény hatályba lépett. Magyar nem az anyanyelvem, előre köszönöm a türelmeteket a nyelvi boltásaimmal!

Friss topikok

Linkblog

A kiállítás koncepciója

2010.02.16. 21:52 Jerzy Celichowski

Korlátozottak a lehetősegeink, kevés az idő, kicsi a hely – muszáj egy fókuszt adni a kiállitásnak. Gondoltam, mindenki amúgy is tudja (a film és zeneiparnak köszönhetően:) egy pár dolgot, mármint azt, hogy a szerzői jog jó, mert elősegíti a kreatívitást és innovációt, a kalozkodás rossz, ha pedig mégis kalozkodsz, rajtad csap majd a rendőrség. Ezeket tehát nem kell elmondani.

 

Ami kevésbé jelen van a közbeszédben az a jelenlegi “all rights reserved” típusu hozzaállás alternatívai, mint a public domain, Creative Commons, stb. Gondolom, ezeket érdemes lenne bemutatni a kiállitáson. Ők azért érdekesek, mert a jelenleg válságban lévő intellektuális tulajdon rendszer lehetséges kiutjaira mutatnak. A szerzői jog nem egy rossz dolog, de a mostani rendszer már nem működik jól. Egyrészt azért, mert tulságosan a jog bírtokosa felé tolta a bírtokos-felhasználó egyensúlyt, másrészt azért, mert a legutóbbi technológiai fejlemények miatt – és a technológia mindig is befolyásolta a szerzői jog fejlődését – elavulttá tette az internet-előtti szerzői jog megoldásokat.

 

Nyilván, néhány alap információt azért szeretnénk adni a látogatónak. Először, mi is volt a Statute of Anne. Másodszor, mik ezek az “all rights reserved” alternatívai. Végül is, hogyan fejlődött a szerzői jog az utolsó háromszáz évben, hogyan lett egyre hosszább a védelem időtartalma, hogyan válaszolt a szerzői jog különböző technológiai innovációkra, milyen szerepet játszott itt a politika – és hogyan befolyásolták a magyar állam hozzaállását Bartók és Kodály.

 

Hogyan hangzik ez?

 

Szólj hozzá!

Címkék: all rights reserved creative commons public domain

A bejegyzés trackback címe:

https://kopirajt300.blog.hu/api/trackback/id/tr491764658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása